Verhoging overdrachtsbelasting voor beleggers

23/10

Waarschijnlijk heb je het al vernomen, maar het kabinet heeft plannen om de overdrachtsbelasting per 2021 te verhogen tot 8% in het geval je als belegger een woning koopt. Starters op de woningmarkt hebben het zwaar en met de wetswijziging tracht het kabinet de starters te helpen aangezien starters tot 35 jaar dan 0% overdrachtsbelasting hoeft te betalen.

Druk op woningmarkt

De voorgenomen wetswijziging legt nu een aanzienlijke druk op de markt. De woningmarkt is al overspannen en juist door de voorgenomen wetswijziging is de run op betaalbare woningen alleen maar toegenomen. Het bijzondere is dat de Raad van State de adviezen heeft afgewezen. Zie ook dit artikel. De afdeling advisering Raad van State heeft adviezen uitgebracht en stelt diverse vraagtekens bij de onderbouwing van de voorgenomen plannen. De afdeling heeft geadviseerd om het voorstel niet bij de Tweede Kamer in te dienen tenzij het is aangepast.

Geen definitief besluit

Het is dus nog steeds geen definitief besluit wat is genomen. Pas na het herfstreces (eind oktober) komt het voorgenomen besluit in behandeling in de Tweede Kamer. Tot die tijd vindt het kabinet dat ze iets moeten invoeren per 1 januari 2021 en de Raad van State dat ze moeten wachten tot 1 januari van 2023. Ondanks dat het nog geen feit is, zien wij bij 123Vastgoedfinanciering een forse stijging van het aantal transacties, met name in het segment onder de € 250.000. De prijzen blijven ook onverminderd stijgen als gevolg van de ontstane run.

Ben je goed geholpen?

Wat fijn om te horen dat je tevreden bent! Wat jammer dat je ontevreden bent!

Schrijf je nu in!