Wijzigingen in de verhuurderheffing: wat betekent dit voor jou?

11/04

Per 1 april 2017 is de Wet maatregelen woningmarkt 2014 II gewijzigd. Met deze aanpassing verandert ook de verhuurderheffing. Let goed op, want de maatregelen treden op verschillende data in werking. Voor het gemak heeft 123Vastgoedfinanciering de wijzigingen op een rij gezet. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

De wijzigingen op een rij

Er zijn voor jou de volgende wijzigingen om rekening mee te houden:

  • De eerste wijziging is het plafond voor de grondslag. De verschuldigde belasting wordt berekend over de WOZ-waarde van de sociale huurwoningen. Als gevolg van de wijziging bedraagt de maximaal in aanmerking te nemen waarde per pand € 250.000. Dat is met name een tegemoetkoming voor eigenaren van verhuurde woningen in de grote steden. Deze grens wordt deze grens jaarlijks geïndexeerd.
  • Er geldt een vrijstelling voor woningen die zijn aangewezen als rijksmonument. Hiermee zal een einde komen aan de stroom van rechtspraak met betrekking tot de Hofjesstichtingen.
  • De vrijstelling van 10 woningen wordt verhoogd tot 50 woningen.
  • Het tarief per 1 januari 2018 wordt verhoogd naar 0,591% (het tarief 2017 bedraagt 0,536%) en zal stijgen tot 0,593% in 2022.

Verruiming heffingsverminderingen

Tevens worden de heffingsverminderingen verruimd. Nadeel daarvan is wel dat ook het minimumbedrag van de investeringskosten om in aanmerking te komen voor de heffingsvermindering zal worden verhoogd. Dat maakt dat het voor jou gunstiger kan uitpakken om nog snel, onder de oude regeling, een voorlopige investeringsverklaring aan te vragen. De activiteit herbestemming die van toepassing is op heel Nederland wijzigt niet. Deze blijft derhalve € 10.000 per huurwoning indien de investeringskosten per woning tenminste € 25.000 bedragen.

Onderneem actie

Er zijn belangrijke wijzigingen waar je je voordeel uit kunt halen. Zorg tijdig voor je verzoek. Daarom adviseren wij verhuurders van sociale huurwoningen te onderzoeken hoe ze optimaal gebruik kunnen maken van de wetswijzigingen. Heb je nog vragen? Of wil je meer weten over 123Vastgoedfinanciering? Neem dan contact op met onze specialisten.

Ben je goed geholpen?

Wat fijn om te horen dat je tevreden bent! Wat jammer dat je ontevreden bent!

Schrijf je nu in!