Rabobank gaat commercieel vastgoed vergroenen

25/10

Rabobank gaat verplichte energielabels introduceren bij nieuwe financieringen voor commercieel vastgoed. Dat geldt niet alleen voor kantoren, maar ook voor winkels, bedrijfshallen en verhuurde woningen. Binnen tien jaar moet de gehele portefeuille zijn “vergroend”, aldus de bank.

Vanaf 2023 energielabel C

Daarmee loopt de bank vooruit op de toekomstige maatregelen om gebouwen energiezuiniger te maken. Kantoorgebouwen moeten vanaf 2023 namelijk een energielabel C of hoger hebben, anders mogen ze niet meer worden gebruikt. Vastgoedeigenaren moeten de renovatie zelf betalen, maar ze verdienen de benodigde investering terug door besparing op energiekosten.

Terugverdientijden

Eerder lieten ABN Amro en ING al weten dat zij hun kantoren gaan vergroenen. Rabobank gaat naar eigen zeggen verder dan die andere banken, omdat de verduurzaming breder gaat dan alleen kantoren. Rabobank heeft een portefeuille van 65.000 panden. Daarvan is 30% al groen. Bij het merendeel van de overige panden gaat het om kleine aanpassingen om tot een beter energielabel te komen. In dat geval zijn de terugverdientijden ook kort.

Impact op de financierbaarheid

Het energielabel van een te financieren beleggingspand is nu echt een vast onderdeel van het beoordelingsproces van de Nederlandse financiers. Vastgoedbeleggers ontkomen er niet meer aan om de beleggingspanden te verduurzamen. De Nederlandse financiers gaan verschillend om met de gerelateerde verduurzamingsinvesteringen. Vaak stranden mooie proposities op het nieuwe verduurzamingsbeleid. Duitse financiers gaan daarentegen heel anders om met de energielabels. Daarbij is het vaak geen onderdeel van het goedkeuringsproces.

Begeleiding financieringstraject

Als vastgoed financieringsspecialist weet 123Vastgoedfinanciering de mogelijkheden en onmogelijkheden omtrent vastgoedfinancieringen. We ontzorgen je graag gedurende het gehele financieringstraject van financieringsaanvraag, offerte vergelijk en- onderhandeling tot aan de notaris. Door ons netwerk van Nederlandse, een aantal niche spelers en Duitse financiers hebben we iedere propositie een bijpassende financier. Gezien de huidige uitdagingen in het financieringslandschap is dat ook noodzakelijk.

Ben je goed geholpen?

Wat fijn om te horen dat je tevreden bent! Wat jammer dat je ontevreden bent!

Schrijf je nu in!