Kookpunt bereikt op de markt voor commercieel vastgoed?

De Nederlandsche Bank ziet tekenen van oververhitting op de markt voor commercieel vastgoed, las ik maandag in het Financieel Dagblad.

11/10

De Nederlandsche Bank ziet tekenen van oververhitting op de markt voor commercieel vastgoed, las ik maandag in het Financieel Dagblad. Een goed artikel waar ik graag bij stil sta. Het artikel stelt dat de prijzen van kantoren, bedrijfsruimtes, winkels en huurwoningen stijgen. En dat klopt. Tegelijkertijd kopen beleggers vaker vastgoed met geleend geld. Hier wordt het interessant. Dat geleende geld komt niet alleen van banken, maar ook van friends, family or fools (mensen die – met alle respect- echt niet weten waar ze in investeren) circuit. Ik noem dat het Triple-F-circuit. Teveel geld in een overspannen markt, naar mijn idee. Ik zie in toenemende mate startende beleggers die bang zijn om de boot te missen. In de cryptohandel noemen ze dat Fear Of Missing Out (FOMO). Investeerders worden hebberig en nemen toenemende risico’s en lagere rendementen steeds meer voor lief.

Ik ben elke dag met 123Vastgoedfinanciering.nl bezig met onderhandelen en het benaderen van banken voor de allerbeste vastgoedfinanciering. Van 2008 tot 2012, tijdens de crisis, waren financiers veel voorzichtiger dan tegenwoordig. De prijzen van commercieel vastgoed stijgen weer. Met name in het residentiële segment worden er simpeler kredieten verstrekt met aanzienlijke bevoorschottingspercentages op de getaxeerde waarde in verhuurde staat. De zogeheten ‘loan to value’ loopt op.

De lening waarmee beleggers vastgoed kopen is gemiddeld rond de 70%, waar dat in 2016 nog 62% was. DNB twijfelt aan de taxaties. Dit zal natuurlijk altijd een discussiepunt blijven. Maar eerlijk is eerlijk: in een stijgende markt waar rendementen onder druk komen te staan is de taxatie de sleutel van het succes. Een iets hogere waarde kan bepalend zijn in de deal. We zien dat de rendementen van beleggers dalen en financiers steeds gemakkelijker worden met hun voorwaarden in het domein van de residentiële beleggingen, zoals woonhuizen bijvoorbeeld. Het onder- en middensegment woningen wordt steeds meer een schaarste product, en huurprijzen van €750,- tot €1250,- zijn geen uitzondering meer. In de grote steden begint het pas vanaf >€ 1.000,-. Dat betekent een verdubbeling van de lasten voor huurders ten opzichte van kopen. Naar mijn idee een goed moment om te laten zien waar 123Vastgoedfinanciering.nl voor staat. Voor goed inzicht. Persoonlijk en eerlijk contact en advies en de allerbeste vastgoedfinanciering. De juiste benadering van banken en een transparante en deskundige begeleiding met oog op een eerlijke, duurzame toekomst.

Bron: https://fd.nl/economie-politiek/1273273/dnb-waarschuwt-voor-oplopende-risico-s-commercieel-vastgoed

Ben je goed geholpen?

Wat fijn om te horen dat je tevreden bent! Wat jammer dat je ontevreden bent!

Schrijf je nu in!