Een reële huurprijs berekenen is lang niet altijd eenvoudig. Er spelen diverse factoren mee die de hoogte van de huur bepalen. 123vastgoedfinanciering heeft hiervoor de belangrijkste feiten op een rij gezet.

De huurprijs voor woningen, appartementen, woonwagens, zogeheten zelfstandige en onzelfstandige woonruimte kan bepaald worden aan de hand van het woningwaarderingsstelsel, ook wel het puntensysteem genoemd.  Het woningwaarderingsstelsel geeft punten voor alle voorzieningen van de woonruimte. Het aantal punten dat de woonruimte oplevert is gekoppeld aan een maximale huur. Deze uitkomst kan door de verhuurder gebruikt worden ter bepaling van de huurprijs. Voor meer informatie over het woningwaarderingsstelsel/puntensysteem, zie kennisbank  “De liberalisatiegrens en de verhuurdersheffing”.

Een huurprijs onder de EUR 710,68 geeft de huurder de mogelijkheid huurtoeslag aan te vragen. De huurprijs van EUR 710,68 betreft de zogeheten liberalisatiegrens. Dit betreffen de zogeheten sociale huurwoningen. Meer hierover in de kennisbank bij “wat houdt de liberalisatiegrens in?”

Het staat de verhuurder altijd vrij een andere huurprijs te hanteren voor de woonruimte dan de uitkomst van het woningwaarderingsstelsel. Er bestaat dan wel het risico dat de huurder via de huurcommissie een huurverlaging aanvraagt. Huurders weten de weg tegenwoordig steeds beter te vinden naar de huurcommissie. Er zijn ook bedrijven en huurteams (gratis en vrijblijvend) die huurders adviseren en begeleiden in het verkrijgen van een lagere huurprijs.

De huurprijs voor overige niet woonruimte is niet gebonden en niet vastgelegd door de wet. Het principe van vraag en aanbod geld hierbij. Om de juiste huurprijs te bepalen is goed te kijken naar referentieobjecten en haar huurprijs.

Neem contact op

Wilt u meer weten over 123Vastgoedfinanciering? Of heeft u vragen en/of opmerkingen over dit onderwerp? Neemt u dan contact op met onze specialisten.