123Vastgoedfinanciering krijgt vaak de vraag over de waardebepaling van commercieel vastgoed / verhuurd vastgoed / beleggingspanden. De waarde van commercieel vastgoed /  verhuurd vastgoed / beleggingspand is afhankelijk van:

  • Eigenschappen (onder andere locatie, staat van onderhoud) van het vastgoed.
  • De exploitatie en de mogelijkheden van het vastgoed.

Beide factoren financieel onderbouwt resulteert uiteindelijk in een waard berekening van commercieel vastgoed / verhuurd vastgoed / beleggingspand. Hoe deze waarde berekening eruit ziet en welke waarde begrippen er zijn, worden nader toegelicht in de kennisbank bij “Hoe ziet een taxatierapport van een beleggingspand eruit”. Hier worden de verschillende taxatiemethodes bij commercieel vastgoed / verhuurd vastgoed / beleggingspand beschreven.

Bij de eigenschappen van het commercieel vastgoed / verhuurd vastgoed / beleggingspand moet u onder andere denken aan de locatie, de staat van onderhoud, de courantheid voor verkoop, de courantheid voor verhuur, de waardevastheid en het type vastgoed (bijvoorbeeld appartement/bedrijfsruimte).

De locatie is in de waardering vaak doorslaggevend. Is de locatie goed dan is de waardevastheid, de verhuurbaarheid en de verkoopbaarheid in de regel ook goed. De uitkomst van de beoordeling van de eigenschappen van het vastgoed leidt tot een opslag dan wel afslag in de waarde van het commercieel vastgoed / verhuurd vastgoed / beleggingspand.

De exploitatie mogelijkheden van het commercieel vastgoed / verhuurd vastgoed / beleggingspand zijn erg belangrijk bij de waardebepaling van het vastgoed. Is het vastgoed al verhuurd of is er sprake van leegstand? Loopt het huurcontract nog lang? Is de huidige huur marktconform? Wat is de huurwaarde? Zijn er kortingen verleend? Is er sprake van achterstallig onderhoud? Moet het vastgoed getransformeerd- of uitgepond worden? Allemaal aspecten die bepalend zijn in de uiteindelijke waarde van het vastgoed.

Neem contact op

Wilt u meer weten over 123Vastgoedfinanciering? Of heeft u vragen en/of opmerkingen over dit onderwerp? Neemt u dan contact op.