Duurzaamheidsparagraaf voor taxatie commercieel vastgoed

12/06

Vanaf juli 2017 bevat iedere taxatie van commercieel vastgoed voor ABN AMRO een duurzaamheidsparagraaf. Daarmee wil de bank een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie. Met de paragraaf spelen ze in op de wet die kantoorpanden verplicht om vanaf 2023 een energie label C te hebben. In 2030 is het zelfs wettelijk verplicht voor commercieel vastgoed om een energielabel A te hebben.

Financieren duurzaam vastgoed goedkoper

Het toekomstbestendig maken van onder andere kantoren is voor ABN AMRO een belangrijk thema. De waardevastheid zorgt volgens de bank voor een beter risicoprofiel en een hoog energielabel leidt tot een betere waardering van het gebouw. Dat heeft vervolgens weer een positief effect op de financiering. Het financieren van duurzaam vastgoed wordt goedkoper en niet-duurzaam vastgoed duurder.

Waardes invullen paragraaf

De taxateur kijkt bij het invullen van de paragraaf naar de gehele levenscyclus van objecten. Hierbij zijn de volgende waardes van belang: bouwjaar, renovaties, exploitatiekosten, energielasten, CO²-uistoot en economische levensduur. Bij de waardebepaling spelen criteria als grondgebruik, gebouwontwerp, bouwmaterialen en locatie mee. Daarnaast kijkt de taxateur van de paragraaf naar aspecten op fiscaal en juridisch gebied en op terreinmanagement en leasingsopties.

Bewustzijn duurzaamheid

ABN AMRO concludeert dat het financieren van duurzaam vastgoed goedkoper wordt dan niet-duurzaam vastgoed. Met dit initiatief voor taxaties wordt duurzaamheid, volgens de bank, een integraal onderdeel van de waardebepaling. Dat geeft een beter eindresultaat, creëert bewustzijn over duurzaamheid en biedt de ondernemer inzicht in de benodigde stappen naar een C-label in 2023.

Ben je goed geholpen?

Wat fijn om te horen dat je tevreden bent! Wat jammer dat je ontevreden bent!

Schrijf je nu in!